Kosovo - Kosova Crisis

Links:

Koha Ditore Digjitale
Kosova Crisis Center
Mario's Cyberspace Station
University of Prishtina
kosova.com

KRATKE REAKCIJE NA GALOPIRAJUCU KATASTROFU KOJA STIZE SA KOSOVA

Moralnu i politicku odgovornost za krizu na Kosovu snose svi koji se ne suprostave javno policijskom teroru od strane beogradskih vlasti koji traje skoro celo desetlece i sada ulazi u akutnu fazu. Kosovo je sada gde je Bosna bila u leto 1991. Jedino brza i efikasna intervencija medjunarodne zajednice moze da spreci masovno krvoprolice. Valjda su naucili da ne treba cekati dok stotinak ljudi izgine. Prekori i reci nece zustaviti Milosevica. Kosovo ukazuje na duboku krizu politike i morala takozvane demokratske opozicije cija politika cekanja je takodje doprinela krizi. Nikakvu podrsku, pomoc, niti legitimitet ne treba pruzati strankama i organizacijama koje nisu spremne da bezuslovno osude policijski rezim na Kosovu i bezuslovno da traze pregovore. Kosturnicin poziv na borbu protiv "federalizacije" Kosova iskljucuje ga iz bilo kakve demokratske opozicije.

Ja vise verujem New York Times-u, Mondu, Guardianu, a pogotovu Chris Hedgesovim potresnim izvestajima neko bljuvotinama iz Tanjuga i policije. To znaci da ne treba nasesti pritisku da se OSUDI "terorizam" Albanaca u izjavama protiv policijskog terora. Takva "simetrija" je neodgovorna, a i netacna. Prvo, niko od nas nije pristajao na takve definicije Alzirskog pokreta oslobodjenja FLN u ratu protiv Francuske, niti u borbi palestinskog naroda za svoju domovinu, a bogami ni partizana koji su na pocetku imali znatno manju podrsku u Srbiji nego sto cak i oruzana borba danas ima kod Albanaca na Kosovu. Otvoreni policijski teror protiv civila, zena, staraca i dece mobilizuje sve vecu podrsku toj, po mom misljenju pogresnoj, strategiji. Koju mogucu svrhu u borbi protiv "terorista" sluze silovanja i ubstava zene i dece?Pa je li mnogo traziti da se to osudi bez uslovljavanja i balansiranja?

Dokle god nema alternative oruzanoj borbi ogromne vecine na Kosovu za svoja prava, to jest dokle god vlada i opozicija u Beogradu ne nude nista, nikakve pregovore, do tada je tesko kazati da oruzana borba nije jedini nacin da se Kosovo stavi na dnevni red medjunarodne zajedice. Ta strategija je upravo uspela: dok nije bilo borbi, Kosovo nije bilo na urgentnom dnevnom redu. ONO TO SADA JESTE.

Posebnu odgovornost snose Srbi, to to pogotovo Srbi intelektualci kojima se gadio Slobodanov rezim i koji su to gadjenje izrazavali na raznim prijemima u stranim ambasadama i bezbrojnim konferencijama i razgovorima sa novinarima. Ja licno ne zelim da budem u situaciji "dobrih Nemaca" koji, eto, nisu znali sta se to desava sa Jevrejima i Poljacima. Mi svi znamo ili bismo morali da znamo sta se desava na Kosovu i imamo moralnu i politicku obavezu da pokusamo da ucimo nesto da se tome stane na put. A pobogu izlecimo se te od proklete bolesti "drzavotvorne odgovornosti" koja je unistila opoziciju u Hrvatskoj i sada je unistava u Srbiji.

Kosovo je danas, za nas Srbe, slicno pitanje kao sto je bio Alzirski rat za francuske intelekualce i levicu. Ono je podelilo obe. Camus nije mogao da ne podrzi "svoje" tj. francusku manjinu koja je ukljucivala i njegovu majku. Da vas podsetim: procenat Srba na Kosovu je danas nesto manji od procenta Francuza u Alziru. Kosovo je isto toliko de-facto kolonija, osvojena 1912, kao sto je bio Alzir, osvojen 1830. Cak je paralela bolja, posto su Francuzi tvrdili da je Alzir deo Francuske i zato njeno "interno pitanje". Druga jasna paralela je uloga Izraelaca na zapadnoj obali Jordana i njihovo sistematsko krsenje najosnovnijih prava Palestinaca koji su vecini (ali, kako kazu izraelski sovinisti, oni su, eto, dosljaci na nas istorijski teren). To je jedan razlog zasto su se neki od nasih sovinista, kao Ljuba Tadic, akademik, zaljubili u Izrael.

Ja apelujem da pocne sto sira mobilizacija javnog mnenja protiv ovog rata i terora. Stare svadje i licna netrpeljivost moraju da se ostave po strani. Ako je ista ostalo od SDU, to mora sada da progovori, kao i Vojvodjani, kao i sve nevladine organizacije kojima je stalo do mira i digniteta. Gde nam je sada jedan Tucovic? 6)Pored toga sto je Kosovo ljudska katastrofa za vecinsko albansko stanovnistvo, ono ukazuje i na cinicnu zloupotrebu srpskih izbeglica iz Hrvatske koji su stavljeni tu da opet, po drugi put, postanu zrtve stravicne politike Beograda. Kriza na Kosovu takodjer ugrozava pocetak reformi i otvaranje Republike Srpske i Milorada Dodika. Kosovsko pitanje ce biti upereno protiv svih ne-nacionalista: "dali ste za ili protiv odbrane kolevke srpske?"

Masovni teror na Kosovu ce se osvetiti zalosnoj manjini Srba u Hrvatskoj posto ce banalizirati njihove stvarne muke: "sve je to minorno u poredjenju sa Kosovom" recice medjunarodna zajednica. I na kraju Slobodanova sadamska igra vec kosta Jugoslaviju sve ekonomske popuste i beneficije koje je dobila ove godine, a jedina aktuelna diskusija u Americi i Ujedinenim Nacijama je sada - kako efektivno kazniti ovaj rezim u Beogradu koji ugrozava mir u celoj regiji. I dokle god Srbi misle da imaju pravo da krvavo srbuju na racun drugih naroda tesko ce biti ubediti svet da je za ovo samo kriv rezim. Niko, ama bas niko, nije vise na strani Beograda. Cak ni Rusi, Grci i Makedonci.

Bakali i Vlasi su vec stavili na dnevni red jedino moguce resenje za Kosovo. Ono je cak veoma optimisticko. Ako sada to vec nije prekasno. Kosovo kao suverena republika, zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom u jednoj federalnoj Jugoslaviji, sa medjunarodnim garancijma o ljudskim pravima, pravima manjina i nepovredivosti granica (t.j. nema otcepljenja). To je za sada i moja platforma. Ali, ono sto je relevantno jeste da se zaustavi pravi terorizam, taj koji sprovodi Milosevicev rezim i da pocnu pregovori. Eto toliko da pocnemo diskusiju.

Bogdan Denitch


Answer by Shkelzen Maliqi