Project Nada Logo

718/784-9121
fax: 718/784-1858

a n n o u n c e m e n t s
Raccoon Logo

Community Space Discussion List The Balkans Pages Cyber-Yugo Project Nada a group dedicated to non-violence Snowboard Peace Camp News, Updates and Job Opportunities

10 SAVJETA KAKO DA KORISTITE VAŠ ZDRAVSTVENI PLAN

(Vodič za članove Medicaid Managed Care, Family Health Plus i Child Health Plus)


1. STAVITE ISKAZNICU VAŠEG ZDRAVSTVENOG PLANA I VAŠU MEDICAID ISKAZNICU (AKO JE IMATE) U VAS NOVČANIK

Svi korisnici zdravstvenog plana trebaju imati člansku iskaznicu. Nazovite vaš zdravstveni plan i pitajte ih da Vam pošalju novu iskaznicu, ako nemate zdravstvenu iskaznicu. Ako imate Medicaid ili Child Health Plus A (Medicaid za djecu) u tom slučaju biste trebali imati dvije iskaznice: iskaznicu vašeg zdravstvenog plana i vašu Medicaid iskaznicu (plavo bijela benefit iskaznica)

Svaka osoba u vašoj obitelji koja je u zdravstvenom planu treba imati svoju vlastitu zdravstvenu iskaznicu. Koristite vašu iskaznicu pri svakoj posjeti doktoru ili kada trebate bilo koju drugu zdravstvenu uslugu.

Ako imate Medicaid morate koristiti vašu Medicaid iskaznicu da bi dobili usluge kao:


2. SAZNAJTE KOJI DOKTORI, BOLNICE I KLINIKE SU NA VAŠEM PLANU I NAZOVITE DA NAPRAVITE SASTANAK

Svaki plan ima svoju listu doktora koje možete da koristite. Ta lista se zove Provider Network (mreža davalaca usluga unutar vašeg plana). Vi morate da koristite doktore, bolnice i klinike koje su na listi mreže davalaca usluga vašega plana (Provider Network).
Na vašoj zdravstvenoj iskaznici je broj telefona za usluge članovima. Taj broj možete nazvati da Vam pošalju listu doktora, bolnica i klinika koji su unutar vašeg plana.
Ako već imate doktora ili doktore, koje bi željeli da nastavite vidjati, nazovite NY Medicaid CHOICE (1.800.505.5678). Pitajte koji od ponudjenih planova vaš doktor, bolnica ili klinika primaju.
Kad se pridružite vašem planu, Vi morate izabrati doktora koji će biti vaš osnovni doktor. Taj doktor je onda vaš Primary Care Provider (PCP) (liječnik primarne prakse).Čim izaberete vašega PCP odmah možete napraviti sastanak za kompletan pregled. To se zove base-line physical (osnovni pregled). Ovaj pregled će pomoći doktoru da dobije tačnu prognozu vašega zdravlja.

3. DOBIJTE ZASLUŽUJUĆU NJEGU KADA STE BOLESNI. NAZOVITE LINIJU ZDRAVSTVENIH SAVJETA (MEDICAL ADVICE LINE) ZA POMOĆ.

Ako se ne osjećate dobro, najbolje je da posjetite vašega PCP. Vaš PCP zna Vas i vašu medicinsku prošlost najbolje. Kad ste bolesni i trebate da vidite doktora, nazovite vašega doktora i pitajte da vam zakažu sastanak sto prije moguće.
Ako trebate vidjeti ili pričati sa doktorom tokom noći ili tokom vikenda, nazovite broj linije zdravstvenih savjeta, koji se nalazi na vašoj zdravstvenoj iskaznici. Tražite da pričate sa osobom koja govori Vaš jezik. Zdravstveni plan ili doktor mogu pokušati da nadju prevodioca koji Vam može pomoći. Zdravstveni plan će vam pomoći da stupite u kontakt sa vašim doktorom. Oni Vam mogu pomoći da nadjete drugoga doktora dok vaš doktor ne bude dostupan.

4. NAUČITE ŠTA DA RADITE AKO ODETE U HITNU POMOĆ (EMERGENCY ROOM/ER)

Ako imate hitan slučaj, Vi možete da idete u bilo koju bolničku hitnu pomoć, čak i ako ta bolnica nije listana u vašem zdravstvenom planu.

čim se bolje osjećate:

ŠTA BISTE TREBALI ZNATI: Ne treba vam odobrenje ili autorizacija od vašeg zdravstvenog plana da biste išli u hitnu pomoć. Vaš zdravstveni plan MORA platiti vaš račun, ako ste bili u hitnoj pomoći sa hitnim slučajem. Ako dobijete račun od bolnice poslije vaše posjete u hitnoj pomoći, to je najvjerovatnije greška. Nazovite vaš plan za pomoć.


5. DOBIJTE SPECIJALISTIČKU NJEGU KAD VAM JE POTREBNA

Ako trebate da posjetite specijalistu, kao kardiologa ili dermatologa, prvo trebate da govorite sa vašim primarnim doktorom. Vaš doktor će Vam dati preporuku da vidite specijalistu koji je listan u vašem planu.
Preporuka je kad vam vaš doktor da odobrenje da vidite specijalistu koji je u vašem zdravstvenom planu. Stojeća preporuka (standing referral) znači da možete da vidite tog specijalistu više puta. Kad vam vaš doktor da preporuku, on istovremeno javlja vašem zdravstvenom planu da ćete posjetiti tog specijalistu.
ŠTO BISTE TREBALI ZNATI: Vama ne treba preporuka za: posjetu vašem ginekologu za njegu prije poroda (prenatal care). posjetu vašem ginekologu za pregled ili specijalne testove. posjetu zubaru (Dental services). duševno zdravlje (Mental health). zavisnost o alkoholu ili drogi Porodično planiranje


6. KAKO KUPUJETE LIJEKOVE PREPISANE NA RECEPT

Ako imate Medicaid ili Medicaid za djecu (Child Health Plus A), Vi morate koristiti vašu Medicaid iskaznicu (plavo bijelu iskaznicu) kada kupujete vaše lijekove. Medicaid normalno plaća za lijekove koji nisu brand-name (generičke lijekove). Ako vam trebaju brand-name lijekovi, vaš doktor mora dobiti odobrenje od Medicaida da ih prepiše. Broj telefona koji vaš doktor mora da zove u tom slučaju je 1.877.309.9493. Ako Vi imate bilo koja pitanja nazovite NYC MCCAP na 1.212.614.5400 za više informacija.
Ako ste u Family Health Plus ili Child Health Plus B Vi morate ići u apoteke koje su dio vaseg zdravstvenog plana. Možete pogledati vašu listu davaoca usluga (provider list) da nadjete najbližu apoteku. Vaš plan će platiti samo za lijekove koji su na listi lijekova vašega zdravstvenog plana (ta lista se zove formulary).
ŠTA BISTE TREBALI ZNATI: Ako trebate lijek koji nije na listi lijekova vašega zdravstvenog plana, vaš doktor treba kontaktirati zdravstveni plan i zahtjevati odobrenje za taj lijek.


7. DOBIJTE USLUGE PLANIRANJA PORODICE KAD VAM TREBAJU

Svi članovi Medicaid, Family Health Plus, Child Health Plus mogu da dobiju usluge planiranja porodice bez obzira u kojem su planu. Ove usluge su povjerljive. To znači da nitko neće znati da ste pitali ili da dobijate te usluge. Usluge uključuju:


Nazovite vaš zdravstveni plan da saznate gdje je doktor ili klinika koji su dio vašega plana gdje možete ići. Postoje planovi koji ne pokrivaju usluge planiranja porodice. Ako vaš plan to ne pokriva, u tom slučaju nazovite zdravstveni plan da saznate kako da dobijete te usluge.
ŠTA BISTE TREBALI ZNATI: Svi pod Medicaid zdravstvenim planom mogu da dobiju besplatne usluge planiranja porodice, uključujuci kontrolu radjanja, pobačaj i sterilizacijske usluge od svakog doktora ili klinike koji primaju Medicaid. Ne morate da koristite doktore ili klinike unutar vašeg plana.


8. NAUČITE ŠTA DA RADITE AKO IMATE PROBLEM

Nazovite broj članskih usluga (member services) svaki put kad vam treba pomoć pri korištenju vašeg zdravstvenog plana. Kad nazovete, tražite da pričate sa osobom koja razumije vaš jezik.

Slijedeći su primjeri nekih problema:


Ako imate problem sa vašim planom:


Ako imate problem, jer je vaš plan odbio usluge, koje vi smatrate potrebnim, učinite slijedeće:


9. ZADRŽITE VAŠE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Zadržavanje vašega zdravstvenog osiguranja znači da ne gubite vezu sa vašim doktorima. Isto tako znači da nastavljate dobijati zdravstveni tretman i usluge koje su vam potrebne.
Što treba da znate je da se morate učlaniti (sign-up) svake godine.

Kad je vrijeme za obnovu plana, dobit ćete pismo od Human Resource Administration (HRA). Možete takodjer dobiti pismo i formulare od vašega zdravstvenog plana, koji će vas podsjetiti da je vrijeme za obnovu plana. Ako ne ispunite i ne pošaljete formulare, izgubiti ćete zdravstveno osiguranje. Zadržite kopiju svaki put kad ispunite formulare. Pitanja na formularu su ista kao i prethodne godine. Nazovite NYC MCCAP na 212.614.5400 ako vam je potrebna pomoć.

10. DOBIJTE BESPLATAN PREVOZ ZA MEDICINSKE SASTANKE IMATE U MEDICAID ILI DJEČIJI MEDICAID (CHILD HEALTH PLUS A) PROGRAMU

Ako imate Medicaid ili dječiji Medicaid (Child Health Plus A), onda možete da dobijete novac, ili metrokartu, da uzmete auto, autobus ili voz u oba pravca do vaše doktorske kancelarije. Nazovite vaš zdravstveni plan da saznate kako. Neke doktorske kancelarije ili bolnice mogu Vam dati novce ili metrokartu za vrijeme vaše posjete.


how to find us
43-32 22nd Street, Suite (buzzer) 301 in Long Island City, between 43th and 44th Avenue
subway to 23rd Street, Ely Avenue