English translation

Nebojša Šerić-Shoba: Spomenik medjunarodnoj zajednici

pdf fajl za štampanje izvještaja
(treba besplatni Acrobat reader)

pošaljite Šerić-Shobi

umjetnikov atelje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nazad na glavnu stranicu zamir-chat-a

revizija 15.6.2010

Izvještaj od Nebojše Šerić-Shobe

Izdravo svi,

Već dugo vremena sam razmišljao kako da se na dostojanstven način zahvalimo medjunarodnoj zajednici na svemu što je učinila za nas. Oni su nas godinama pomagali i trudili se da nam bude bolje.

Kao što možete da vidite na digitalnoj-virtualnoj skici koju sam vam poslao, predstavljena je moja ideja koja bi trebala da pokrene inicijativu za podizanja spomenika medjunarodnoj zajednici. Naša zahvalnost, utjelovljena u monumentalnom obliku, bi konačno trebala da pokaže da smo spremni da i dalje suradjujemo sa medjunarodnom zajednicom po principima koji su ustanovljeni već na Lisabonskim pregovorima, pa nastavljeni kroz rat, i konačno zapečaćeni Dejtonskim ugovorom. Kao što možemo primijetiti, ovih dana se završava posao na kojem je medjunarodna zajednica radila tolike godine: definitivna rekonstrukcija Bosne i Hercegovine.

Svi znamo kakva je bila humanitarna pomoć koju smo dobijali u ratu i od čega se sve ona sastojala. Ne želim da budem nezahvalan prema onim zemljama koje su nam tu pomoć pruzale, već samo želim da podrctam šta je to što mi u budućnosti možemo da očekujemo od nama prijateljskih zemalja.

"Ikar" je bila ta čuvena konzerva mesa za koju nikad definitivno nije utvrdjen sastav, rok trajanja, porijeklo i sve ostalo što ide uz to. Samo smo znali da nemamo ništa bolje od toga, i da nemamo mogućnost izbora. Ako se osvrnemo na trenutnu politicku situaciju u BiH i na medjunarodne faktore (koji i dalje vedre i oblače ) ne možemo a da ne konstatujemo da je politicka pomoć koju dobijamo uglavnom sa zapada kvalitetno adekvatna onoj koju smo dobijali u prehrambemom obliku. Misteriozan sastav, misteriozan proizvodjač, sa neodredjenim rokom trajanja.

Kao što vidite na slici, pazljivo sam odabrao lokaciju koja je jedina adekvatna za ovaj spomenik (prekoputa ulaza u predsjednistvo BiH). To u stanovitom slislu treba da predstavlja simboličnu poruku predstavnicima medjunarodne zajednice koji bi trebali da posjecuju BiH predjsedništvo. Poruka je slijedeca: Znamo šta moramo da progutamo!!!

Svakome ko procita ovo pismo odobravam objavljivanje teksta i fotografije, kao i dalje proslijedjivanje prijateljima i poznanicima.

Ovim bih želio i da pokrenem inicijativu za izgradnju ovog spomenika, to jest, svakome ko je voljan da organizuje izvedbu ovog spomenika nudim otvorenu suradnju pod uslovima koji će biti dogovoreni. Ja nazalost zivim daleko od Sarajeva (New York) pa nisam u mogućnosti da to sam sprovedem, zato se uzdam u Vašu pomoć.

Iskreno Vas Nebojša Šerić-Shoba